Plaza dillerimize, İK lugatlarımıza yerleşmiş kelimelerden biri: “Geri Bildirim”
Dağ dağa küsmüş dağın haberi yok… Toplumumuzda sıklıkla karşılaştığımız bu durum şirket kültürlerimize de işlemiş durumda. Bayılıyoruz; arkadan eleştirmeye, içimizden konuşup kendimizi şişirmeye veya takdirleri dudak kenarı gülümsemelerle iletmeye…
Kenarda konuştuğumuz tüm insanlar dertli. “Ortada konuşalım, dökelim eteğimizdeki taşları” deyince, hepsi sus pus…
Bu oyunu tersine döndürmenin yolu kurallarla bir geri bildirim sistemi düzenlemek.
Derdin varsa, paylaş. İş bitiminde, paylaş. Takdir ediyorsan, paylaş. Teşekkürün varsa, paylaş.
Hep diyorum; “iş hayatının başarı şifreleri özel hayatın başarı şifrelerinden hiç mi hiç ayrışmıyor.” Sistemli bir çalışma ile kaliteli bir yaşam bende aynı algıyı yansıtıyor. Karmaşıklaştırmaya gerek yok.
Ancak özelimizde kültürümüze yerleştirilmemiş olan yapıcı geri bildirimler iş hayatında da oldukça zorluk çıkartıyor.
Geri bildirim yapmayan insanlara serzeniş:
Beğendin mi çalışmamı? Söyle de bileyim. Beğenmedin mi? Yapıcı eleştirilerinle beni yönlendir. Hatamı tekrarlamamı sağla… Yanlışı bir daha, bir daha aynı oranda gözüne sokuyorsam; ben de bir sorun vardır. Salla, çalkala, sars biraz. Dibime çökmüş kaybetme korkum kendine gelsin de işime sahip çıkayım. İlla bildiğimi mi okuyorum? Hala aynı yanlışlara devam mı ediyorum? Sen bana tane tane yanlışlarımı anlatırken ben üst üste hatalar mı yapıyorum? O zaman bırak beni gideyim. Olmuyor, yapamadık, anlaşamadık de. Ama beni muallakta bırakma… Susuyorsan hatalarımı tekrarlamama neden oluyorsun demektir. Yanlışıma ortak olma, geri bildir.
İsteklerini karşıladım mı? Sahiplendim, güzel iş mi çıkardım? Ben ne kadar işe yaradığımı anlamak isterim. Teşekkür et. Neden teşekkür ettiğini belirt. Ağzına yapışmaz. Korkma! Mutluluğumu paylaşarak mutlu olursun. Unutma, beni olumlu geri bildirimlerinle yormaz, teşvik edersin.
Geri bildirim alan insanlara serzeniş:
Özel de ve tüzel de size geri bildirim yapan insanların değerini bilin. Uyanmanızı sağlarlar. Yolunuzu sağlamlaştırırlar. En sert eleştiriler bile hayatınıza bir taşın daha dikilmesine harç olur. Hem de sağlam olur. Eleştirilmek dev aynasında gördüğünüz yanlarınızı küçültür. Egonuzu törpüler. Eleştirilmekten değil, eleştirileri doğru kavrayamamaktan korkun.
Olumlu geri bildirim mi aldınız? Ellerinize sağlık mı dendi? Onure mi edildiniz? Şımarmayın. Onu da koyun cebinize. Teşekkürlerinizi, takdirlerinizi biriktirip, kadir kıymet bilerek devam edin. Elleriniz daha sağlıklı, omzunuz daha dik olsun. Teşekküre daha iyisi ile karşılık verin. Siz de teşekküre teşekkür etmiş olursunuz.
Bakın Dünya’da neler oluyor?
180 ülkede 300 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteren General Electric (GE), 135 yıllık geçmişinde büyük bir değişim yaşıyor. GE’de artık her sene sonu yapılan, çalışanı strese sokan o uzun performans değerlendirme görüşmeleri yok. Artık çalışanlara performans notu da verilmiyor. Yeni sistemde çalışanlarla yöneticiler sık sık iletişim halindeler. Hatta mobil uygulama üzerinden de birbirlerine her an geri bildirim verebiliyorlar. Ücret artışlarını ise yöneticiler, kendilerine verilen bütçe dahilinde belirliyorlar.
GE’nin 170 ülkeden sorumlu Global Yetenek ve Organizasyon Geliştirme Direktörü ve Global Destek Birimlerinin İK Direktörü Belgin Ertam şöyle anlatıyor:
“Yeni sistemde, her sene sonu yapılan uzun performans görüşmeleri yok, onun yerine çalışanla lider arasında kısa, sonuç odaklı ve düzenli iletişim var. Bu görüşmeler, hem bilgisayarlarımız hem de telefonlarımız üzerinden kullandığımız bir uygulama ile kayıt altına alınıyor. Aynı mobil uygulama üzerinden çalışanla lider düzenli iletişim kurabildikleri gibi, çalışanlarımız 360 derece görüş de alabiliyorlar. Örneğin bir çalışan önemli bir prezentasyon verdikten sonra, onu izleyen yönetici ya da arkadaşları anında görüş bildirebiliyorlar. Çalışan da isterse yine gerek sözlü, gerekse elektronik ortamda bu görüşleri çalışma arkadaşlarından talep edebiliyor.”
Kaynak: ik-yeni-ekonomi
Doğru geri bildirim için ipuçu:
Durumu tanımla= Geri bildirim konusunda makale yazdın
Kişinin duruma ait davranışını tanımla= Makalende bazen sert ifadeler kullandın, araştırmalar yapmıştın, biraz uzun yazmıştın.
Uyandırdığı duyguyu tanımla= Bana kendimi sorgulamamı sağladın . Araştırma yapman ve örnek sunman güzeldi. Teşekkür ederim.
Önerini sun= Bazen uzun ve devrik cümleler kullanıyorsun. Daha kolay bir anlatım deneyebilirsin. Tarzın akademik bir yazı tadında değil ama okunmak için böyle bir tür de deneyebilirsin. Kendini geliştirmeye devam etmeli, örneklerini çoğaltmalısın.
Sevgiler,
Siz de benim gibi kendi kendinize bile geri bildirim yapabilirsiniz. İyi gelir. 🙂
Hatice Bulut
Leave a Comment