Vahlanmayı çok sevip, kılını kıpırdatmayan insanlar olmak, akışın bizi girdabın dibine çektiğini fark etmemektir aslında.
Geçen hafta sonu kendimi harika bir gönüllülük projesinin ortasında buldum, “ARÇ (Afette Rehber Çevirmenler)”.
Ortasında buldum, çünkü hafta sonu için planlarım sahilde yürümek, kafede oturmak, arabayla gezmek, arkadaşlarla muhabbet etmek gibi etkinliklerdi. Hafta sonu etkinliklerimin baş rol oyuncusu beni farklı bir yere davet etti. “Sabah erken kalk, seni bir gönüllülük projesinin eğitimine götüreceğim” teklifinde bulundu. Kabul ettim.
İş hayatının azımsanmayacak bir bölümü eğitim salonlarında geçen bendeniz, kendimi yine bir eğitim salonu içinde buldum. Akdeniz Üniversitesinin eğitim salonlarından birinde bir etkinlik vardı. Ancak bu sefer kendi alanımın çok dışında, iç dünyamın farklı bir köşesinden sesleniyordu bana, “ARÇ Gönüllü Organizasyonu Tanıtım Etkiliği”.
Çalışmanın yapısını dinlerken aklımda şu anılar canlandı:
Bundan bir kaç yıl önce çalıştığım şirkette bir su baskını felaketi olmuştu. İşletmenin en yoğun bölümlerinden biri olan -1. kat, yoğun yağış nedeni ile, yan taraftaki istinat duvarının çökmesi sonucu, sular altında kaldı. Büyük bir şans eseri ölen olmadı. Hafif yaralanmalarla, ciddi maddi zararla çıkılan bir felaket olmuştu. Soğuk kanlı olmak durumundaydım. Elimde bir liste vardı, çalışanların adını okuyordum. İnsanlar sırılsıklamdı. Yüzlerinde korku ve telaş ifadeleri vardı. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Herkes yardımcı olmaya çalışıyordu. Herkes korku duyuyordu. Kimisi baştan aşağı ıslaktı, kimisinin paçaları ıslaktı. Islaklığın boyutu girilen derinlik seviyesine bağlıydı. Net olan, aramızda ayağı kuru olan yoktu. Beni orada en çok etkileyen olayın kahramanı çevre apartmanlardan gelen bir teyze idi. Teyze, belli ki önce gelmiş, neye ihtiyaç var diye bakmıştı. Sonrasında da yakınlarda bulduğu bir mağazadan koca bir poşet dolusu çorap almıştı. Herkese çorap dağıtıyordu. Ne yapabilirim diye düşünmüş ve bunu bulmuştu.
O gün, böylesi yaşanan üzücü durumlarda, öncelikle ihtiyacı tespit etmek ve sonrasında fayda sağlayabileceğimiz konuyu belirleyip kurtarma planına dahil olmak gerektiğinin dersini almıştım, o teyzeden.
ARÇ da aynen böyle bir proje. Tamamen gönüllülük esasına dayalı. Bir ihtiyaç tespiti ardından kurulan Afette Rehber Çevirmenler Topluluğu.
1999 yılında ülkemiz büyük bir felaket yaşadı, 17 Ağustos Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi. Adı her ne ise, yası ve kaybı büyük olan acı gün.
ARÇ’ın kuruluş hikayesi:
Malum, afet durumlarında yardım etme isteği herkeste mevcut olabilir. Ancak başımdan geçen o sel felaketinde teyzenin getirdiği çoraplar misali, önemli olan ihtiyacın doğru tespitidir. Kendi yeteneğinize, bilginize, durumunuza göre giderebileceğiniz ihtiyaçlar üzerinden plan yapmak gerekir. Soru şu olmalı “Ben nasıl fayda sağlayabilirim? Ben nasıl yardımcı olabilirim?”
İşte ARÇ’ın doğuşu da tam olarak böyle bir soru ile olmuş. Deprem sonrası yardıma giden çevirmenlerin koordinasyon konusunda sıkıntı yaşamaları nedeni ile:
“Ben nasıl fayda sağlayabilirim? Ben nasıl yardımcı olabilirim?”
Sorularına:
“Afet durumunda yurt dışından gelen yardım kuruluşlarına yabancı dilimi kullanarak rehber çevirmen hizmeti verir, yerel ekiplerin iletişim ihtiyacını giderir, ihtiyaca göre her dilde çeviri için ulaşılabilecek bir topluluk kurarım. Böylece vatandaşımıza daha etkili ve daha hızlı yardım edilmesine destek olmuş olurum”
cevabını vermişler, İstanbul üniversitesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Turgay Kurultay ve Doç.Dr. Alev Bulut.
Böylece ARÇ’ın ilk adımları İstanbul Üniversitesi öncülüğünde 2000 yılında kurulmuş. Sonrasında Çeviri Derneği bünyesine girmiş ve 2001 yılında İstanbul Valiliği ile protokol imzalamış. 2011 yılında Van depreminde aktif rol almış. Üzücü olaylarda Ülkemize destek olmak adına çalışmalarını yürütmüş ve pek çok ülkenin “bizde böyle bir yapı yok, çalışmalarınız için teşekkür ederiz” sözlerini duymuş, en önemlisi amacına yönelik fayda sağlamayı başarmış.
Çeviri Derneği çatısı altında faaliyet gösteren ARÇ çalışmaları ve üyeliği ile ilgili http://ceviridernegi.org/ sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Gönüllük esasına dayanan bu yapı ile ilgili eğitim almak ve projede yer almak isteyen kişiler için eğitim organizasyonları devam etmekte.
Konu ile ilgili yapılan çalışmaları aşağıdaki linklerden ayrıntılı olarak öğrenebilir, takip edebilir ve en önemlisi projede yer almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz:
Geçen hafta sonumu farklı şeyler öğrenerek ve farklı insanlar tanıyarak geçirdim. Antalya’da eğitim organizasyonunu düzenleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü Öğretim Görevlisi ve ARÇ-İzmir Koordinatörü Ayşegül Kaplan Baser’i tanımak ayrıca keyif vericiydi. Emeğini ve bu projenin sürdürülebilir olmasındaki isteğini gözlerinden okuyabiliyorduk. Bazı insanların varlığı bana hep umut verir. İyi ki yaşam devam ediyor ve güzel şeyler oluyor derim içimden. Ayşegül Hanım da tam böyle bir insan. Her türlü sorunuza ilgi ve nezaketle cevap vermeye çalışan, sadece faydalı olmak adına bir projenin yürütülmesi için her türlü desteği veren harika insan 🙂
Bu gönüllük projesine katılmak için Rehber ya da Çevirmen olmanıza gerek yok, çeviri yapabilecek düzeyde yabancı dile sahip herkesin bu becerisini bir afet durumunda kullanmak istemesi yeterli. Sanırım projenin beni en çok etkileyen yanı tam da burası oldu: “Beceri ve yetkinliklerimizi gönüllü olarak sergileyebileceğimiz alanlar”.
Ayşegül Kaplan Baser güzel sunumu, tatlı dili, ARÇ gönüllük projesine yabancı dil bilen herkesin katılması isteği ile Türkiye’nin farklı köşelerini gezmeye devam ediyor. 16- 18 Temmuz arası Bursa’da ARÇ’ın tanıtımı için yeni bir etkinlik daha düzenleyecekler.
Katılmak isteyenler https://www.facebook.com/Afette-Rehber-%C3%87evirmen-Disaster-and-Emergency-Interpreters-1110528142322706/?fref=ts linkinden duyuruları takip edebilirler.
Neden bilgilerinizi vakti gelince cebinizden profesyonel bir şekilde fayda sağlamak için gönüllü olarak çıkarmayasınız?
Yardımcı olmak ile fayda sağlamak arasındaki farkın fark edilmesi dileği ile….
Hatice Bulut
İnsan Kaynakları Danışmanı & Eğitmen