Türk Usulü Temizlik

Türk Usulü Temizlik

Günlük hayatta yaşadığımız olaylardan, şirket yönetimleri ile ilgili sorgulamalar çıkarmak da, meslek sevdasına dair…

Bu yazıda böyle başladı:

Geçenlerde bir arkadaşım evi için temizlik yaptırmaya karar vermiş. Bana da, ev temizliği için yardımcı olacak birini nereden bulabileceğini sordu. Bende ona “temizlik firmalarından temin edebilirsin” fikrini verdim.  O da, açmış interneti. Yazmış arama motoruna. Bakmış, temizlik firmalarının internet sitelerine.

Sonra bana telefon açtı ve dedi ki:

– Bu şirketler bana çok gerçek dışı geldi. Ben konu komşuya sorayım, en iyisi.

Bende: “Neden?” dedim.

– Benim bildiğim, kafasında çemberi, bir elinde mavi bezi, bir elinde kovası ve süngeri ile,  Ayşe teyze, Fatma abla gelecek temizliğe. Bu internet sitelerinin tamantalya-temizlikamında Amerikan stili bir temizlik gösteriyor. Yabancı bayanlar ellerinde bezlerle poz veriyorlar. Bana gerçeği yansıtmıyor. Güven vermiyor. Yapaylık var. Sanki, evime yurt dışından birini, “temizlikte bana yardımcı olur musun?” diye davet edeceğim gibi hissettim.

dedi.

Ben de, girdim baktım,  sitelere. Haklıydı.

Aklıma takıldı. Güzelleştirmek ve yenilemek temalı ne varsa bakmaya başladım. Araba yıkama sitelerine girdim. Aynı yapaylık o sitelerde de söz konusuydu. Güzellik merkezlerinin sitelerine, kuaför sitelerine, halı, koltuk yıkama firmalarının sitelerine girdim.

Sitelerin büyük bir çoğunluğunda şunu gördüm:

Çoğunun kullandıkları görseller kendilerine ait değil. Genelde yurt dışı firmaların görsellerini indirip yapıştırmışlar, ya da ünlü bir isim, ünlü bir marka ile kendilerini özdeştirmişler. Ancak, ilgili firmadan hizmet alan kişinin, görseli kullanılan ünlü isme dönüşmeyeceği ya da o ünlü markaya sahip olmayacağı aşikar. Bu, beklenenin aksine müşteriye güvensizlik duygusu hissettirebiliyor.

İşte imajın doğru yönetilmemesinden kaynaklanan bir müşteri kaybı örneği!

Tüme varım yapalım:

Super Businesswoman bxp156007hNeydi, İmaj?

İmaj: İletişim halinde olduğumuz  insanların, hafızalarında bizim ile ilgili oluşturdukları izlenimlerin bütünü

Diğer bir ifadeyle:

Kişinin kendini dış dünyada gösterme biçimi

Burada imajdan kastedilen, modanın bizlere empoze ettiği bir güzellik anlayışı değildir. Temiz, kendine güvenen, güven veren kişiler olabilmektir. Kıyafet seçiminizi, inancınız, ruhunuz, enerjiniz belirlemektedir. Saçınızın kesimi, ayakkabınızın duruşu, sizin karakterinizi temsil etmektedir. Vücut diliniz ile örtüşmeyen bir kıyafet imajınıza darbe vuracaktır.  Her konuda olduğu gibi, kişisel imajınızı doğru şekilde yansıtmanın da sihri, kendinizi keşfetmiş olmaktan geçmektedir.

imagesPeki, Kurumsal İmaj?

Kurumsal İmaj: Dışarıdakilerin şirketle ilgili ne gibi düşünceleri olduğunu ifade eden kavram

 

Şirketler de imaj problemleri genellikle gizli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, imaj için gerekli önem genellikle yeteri kadar verilmemektedir. Fakat imaj yönetimine, tüm detaylar ele alınarak, gerekli önem verilmelidir. Kurumsal imajı iyi olan şirket, işini iyi yaptığı düşüncesini yansıttığından dolayı, müşteriye bir güvence verecektir.

Ülkemizde,  klavye kullanımında en çok bilinen kısa yolun “ctrl c (kopyala)” ve “ctrl v (yapıştır)” olduğuna şaşmamak gerekir.  Farklı kültürlerin yansımalarının olduğu firma siteleri, o firmaları kafamızdan elemeye neden olabilir.

Doğal olmayan, kendi kültüründen olmayan, gerçeği yansıtmayan görseller kullanan firmaların, müşterilerine verdiği algı, güven uyandırmayan bir imaj olabilir.


Halı deseni reklamı yapar gibi duran halı yıkama fabrikası,

Duvarları baştan sona parlatan, bol makyajlı, ufak tefek, gencecik bayanların fotoğrafları ile tanıtım yapan temizlik şirketi,

“Arabanız yıkanınca; çok pahalı, son model bir arabaya dönüşür” algısı yaratan oto yıkama tesisi,

UserFiles,images,Haberler,detay_ayda-bir-temizlige-150-bin-tl-ceza-sokuKoyun bunların yerine, kendi çalışanlarınızın emeklerinin videolarını, kendi çalışanlarınızın görsellerini. Onlara anlattırın, hangi malzemeleri ne için kullandıklarını, nasıl emek sarf ettiklerini… Hem çalışanınızı onure edin, hem şirketinizin gerçeklerini yansıtın, hem müşterinize doğru ve sıcacık bir “kurumsal imaj” sergileyin.

Ne dersiniz? Daha kolay, daha içten ve daha güzel değil mi?

Hatice Bulut

İnsan Kaynakları Danışmanı & Eğitmen

Hatice Bulut

ikblogger, ik, insan kaynakları, okur, yazar, düşünür

Post navigation

Leave a Comment

Bir yanıt yazın

back to top