X kuşağı ailelerimiz bize geleceğimiz için, devlet kapısında doktor, öğretmen, polis, asker vb. meslek gruplarını öngörmüştü. Özel sektörde işçi ve işveren vardı yalnızca…

Yokluk kıtlık nedir bilen X kuşağı ebeveynler, Y kuşağı çocukları için “işveren olamayacaksa işçi olup mağdur da olmasın” diyorlardı, kendi aralarında. Ancak Y farklı bir kuşaktı teknoloji ile paralel gelişiyordu. Y kuşağı çocukları, ülkenin tek kanallı TRT döneminden, seçenekleri çoğaltan özel kanaların dönemine geçişine tanıklık etmişti. Ardından farklı meslek isimleri ile çıkmıştı , ebeveynlerinin karşısına…

“Animatör olacağım ben baba” diyen bir yaratıcılık tutkununa, grafiker olmak isteyen bir resim yeteneklisine, “dramatoloji okuyacağım ben” diyen bir yazı sevdalısına rastlamak mümkün olmuştu artık.
Anne babalar anlamlarını dahi bilmedikleri meslek gruplarını duyduklarında başlamıştı kuşak çatışmaları. Evlerde durum böyleyken özelleşmenin hızla arttığı ülkemizde devlet memuru olmak zaten yeterince zorlaşmıştı. Bu durum bizleri mezuniyetlerimizle hiç alakalı olmayan bölümlerde de çalışmaya mecbur etti… Aile ister kabul etsinimages (6) ister kabul etmesin yeni Dünya da Yeni meslek grupları ile çalışmaya başladık böylece…
İnsan Kaynakları da bu meslek gruplarından biri idi. Maalesef, “Görev tanımları yapmak” gibi önemli görevlerden birine sahip İnsan Kaynakları Uzmanlarının görev tanımını bilmeyenler çoğunluktaydı, Ülkede… Farklı meslek gruplarında çalışanlar, üst yetkililer ve hatta bazen bu birimin açılmasını isteyen işverenler,  İnsan Kaynakları denildiğinde Muhasebe yada Halkla ilişkiler mesleklerini algılayabiliyorlardı… 🙂 Aslında işletmeye stratejik ortak olarak bilinmesi gereken ancak evrimini tamamlayamadan unvan değişikliği ile ülkemize giren bu meslek grubunun da tüm meslek grupları gibi zamana ihtiyacı vardı. Kendi içinde kollara ayrılan mesleğin öne geçen sorumluluğu özlük hakları oldu başlangıçta… Sonra kollar uzadı. Meslek bütünlük içinde kendini göstermeye başladı… Daha çooooooook yolu olsa da…

“Oğlumuz ne iş yapıyor” sorusunun cevabının çeşitleri çoğaldı artık… Bu durumda ne iş yaptığının anlaşılmadığından şikayetçi kişiler mesleklerinin bayraklarını sıkı sıkı tutup sallasınlar ve ne iş yaptıklarını söylemekten yılmasınlar… Çünkü çok iş var daha anlatılacak, çok yol var daha gidilecek, çok insan var daha öğrenecek….

Öğrenilmeye başlanmış bir mesleğin üyesi olarak bende diyorum ki:

– Darısı anlaşılmayı bekleyen, teknoloji ile ortaya çıkan, gelişen ve değişen diğer mesleklerin de başına..  🙂

Hatice Bulut

İnsan Kaynakları Danışmanı & Eğitmen

Yazan:

Hatice Bulut

ikblogger, ik, insan kaynakları, okur, yazar, düşünür